De Geschiedenis in een notendop

Van Gasthuizen naar Stadsziekenhuis
De geschiedenis van de zorg in het noordwestelijk deel van Noord-Holland begint officieel in 1341 toen pastoor Aloud toestemming kreeg om een gasthuis te beginnen in Alkmaar. Dit gasthuis aan de Langestraat/Schoutenstraat/Breedstraat bevatte een mannen- en vrouwenafdeling.
In 1460 verhuisde het Vrouwengasthuis naar het Heiligeveld. Het Mannengasthuis bleef nog tot 1559 in het oude gebouw en verhuisde toen naar de Witte Hof, dat we nu kennen als de Hof van Sonoy. In 1589 werd het Mannengasthuis ondergebracht in de oude gebouwen van het Vrouwengasthuis dat ook wel Sint Elisabeth Gasthuis was gaan heten. Het vrouwengasthuis verhuisde naar een aangrenzend pand.
Verder kende Alkmaar het Heilige Geestgasthuys (in het Waaggebouw) en het Kapelgasthuis (in de Kapelkerk aan de Laat).
In 1785 werden het Mannen- en Vrouwengasthuis verenigd tot één gasthuis; het Sint Elisabeth Mannen- en Vrouwengasthuis. Ook het Heilige Geestgasthuis en het Kapelgasthuis zijn dan al in deze organisatie opgegaan. In de tweede helft van de 19e eeuw wordt meer en meer de naam Stadsziekenhuis gebruikt.

Van Stadsziekenhuis naar Centraal Ziekenhuis
Het Stadsziekenhuis, dat lag aan de Paternosterstraat, werd te klein door de groei van de Alkmaarse bevolking. In 1929 werd besloten dat de leeg gekomen Cadettenschool aan de Wilhelminalaan een geschikt gebouw kon zijn. Het werd aangekocht van de gemeente Alkmaar, verbouwd, en in 1930 in gebruik genomen als nieuw Stadsziekenhuis. Om de neutraliteit en de (in Noord-Holland) centrale ligging te benadrukken werd de naam veranderd in Centraal Neutraal Ziekenhuis met Klassenverpleging. Niet veel later werd dit automatisch afgekort tot Centraal Ziekenhuis.

De katholieken in Alkmaar en Den Helder; St. Elisabeth Gesticht/Ziekenhuis en Lidwina Ziekenhuis
De bloei van het katholicisme rond 1900 maakte dat dit deel van de bevolking streefde naar eigen instellingen en dus ook naar eigen ziekenhuizen.
In Alkmaar werd dit in 1897 het Sint Elisabeth Gesticht, dat in 1925 overging in het veel grotere Sint Elisabeth Ziekenhuis.
In Den Helder kwam het Sint Lidwina Ziekenhuis. Beide ziekenhuizen werden gerund door de zusters Augustinessen die vanuit België naar Nederland gekomen waren.

Centraal en Elisabeth Ziekenhuis fuseren tot het Medisch Centrum Alkmaar
Vanwege nieuwbouwplannen van beide ziekenhuizen en de steeds hogere lasten van de zorg, die mede bepaald werd door nieuwere maar ook dure apparatuur, besloten het Sint Elisabeth Ziekenhuis en het Centraal Ziekenhuis in Alkmaar te fuseren. In 1974 kwam deze fusie tot stand en ontstond het Medisch Centrum Alkmaar

Parkzicht en Lidwina Ziekenhuis fuseren tot het Gemini Ziekenhuis in Den Helder
Den Helder kende voor de Tweede Wereldoorlog het Militair Hospitaal. Daar werden ook burgers verpleegd. In het begin van de oorlog werd dit bij een bombardement geheel platgebrand. Na de oorlog vond men in 1945 het rusthuis Parkzicht geschikt om daar het gemeentelijk ziekenhuis in te vestigen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw gingen dit Parkzicht en het katholieke Lidwina Ziekenhuis steeds meer samenwerken tot zij uiteindelijk in 1972 fuseerden tot het Gemini Ziekenhuis.

MCA en Gemini fuseren tot de Noordwest Ziekenhuisgroep
Tussen het MCA in Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder was al langer een zekere vorm van samenwerking. Meerdere specialisten werkten ook in beide ziekenhuizen. In 2008 ontstond een bestuurlijke fusie waarbij beide instellingen onder één directie gingen functioneren. De benaming was toen; de MCA Gemini Groep. In 2015 werd dit voltooid tot een werkelijk juridische fusie en ging het over op de naam Noordwest Ziekenhuisgroep