Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een vergaderkamer vernoemd naar dokter F. (Frits) Haverkamp. Wie was hij?
Dokter Haverkamp werd geboren op 3 maart 1904 in Amsterdam. Hij werd chirurg/uroloog en was de opvolger van de bekende dr. van Dam in het Centraal Ziekenhuis. Hij opereerde zowel in het Centraal Ziekenhuis als in het Sint Elisabeth Ziekenhuis vanaf 1938 tot 1945. Hij is uitgebreid te zien op een historische film van het Centraal Ziekenhuis uit 1939 (o.a. op de website van het regionaal Archief Archief) waarbij hij een blindedarmoperatie verricht bij een jongeman.
Tijdens de Duitse bezetting sloot hij zich aan bij het artsenverzet dat georganiseerd was door het Medisch Contact, afdeling Alkmaar. Hij werkte met diverse andere artsen samen en organiseerde de Gewestelijke Geneeskundige Dienst. Zij zetten o.a. noodhospitalen op voor gewonde verzetsstrijders zodat deze niet naar de door de bezetter gecontroleerde ziekenhuizen hoefden te gaan.
De vergaderingen van deze verzetsgroep vonden in het geheim plaats in het Sint Elisabeth Ziekenhuis en in Huize Westerlicht. Tijdens een inval van de Duitsers in Westerlicht wist hij nog te ontsnappen maar bij een controle op 10 februari 1945 ter hoogte van Wognum stuitten zij op een patrouille Landwachters en gewapende NSB-ers. Ze werden opgesloten en bij een uitbraakpoging werd één persoon doodgeschoten en raakten Haverkamp en een ander zwaar gewond. Op 5 april 1945 vond er in Limmen een schietpartij plaats tussen twee Duitse soldaten en leden van het verzet. Als represaille werden Haverkamp en negen andere verzetsmensen naar Limmen gebracht en daar door een executiecommando van tien soldaten gefusilleerd. Ieder kreeg tien tot twaalf kogels. Haverkamp werd liggend op zijn brancard doodgeschoten. Ze werden in de duinen bij Overveen begraven.
Na de bevrijding wordt Frits Haverkamp in augustus 1945 onder grote belangstelling en militaire eer herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar. Hij liet een vrouw en twee jonge zonen achter.
In het jaarverslag van het Elisabeth Ziekenhuis van 1945 lezen we: “In verband met de ontvoering van een patiënt uit ons ziekenhuis heeft F. Haverkamp, chirurg en uroloog, gemeend te moeten ‘onderduiken’, waarin voor hem de aanleidende oorzaak heeft gelegen van zijn dood als goed vaderlander voor het vuurpeloton van de overheerschers te Limmen. Hij was een eerlijke werker in het St. Elisabeth Ziekenhuis”
Vrij recentelijk kreeg de Historische Commissie Noordwest enkele documenten overhandigd, afkomstig uit de nalatenschap van een patiënt/kennis van dokter Haverkamp. Uit deze (verwijs-)briefjes en uit de mondelinge overlevering van deze familie werd duidelijk dat dokter Haverkamp meerdere patiënten tijdens de oorlog heeft geholpen om uit de handen van de Duitsers te blijven.
De Historische Commissie is blij met het feit dat juist een vergaderkamer in voormalig Huize Westerlicht naar dokter Haverkamp vernoemd is. Ook in Westerlicht was tijdens de oorlog een verzetsgroep actief en Haverkamp heeft hier vergaderd.
Westerlicht in momenteel eigendom van Noordwest Ziekenhuisgroep en is in december 2020 opnieuw in gebruik genomen voor de Noordwest Academie en diverse administratieve afdelingen.