10. Kapelkerk en Kapelgasthuis

In deze Kapelkerk was in de 16e eeuw ook een klein gasthuis voor oude, zieke vrouwen. Toen de burgerij een verzoek deed om dit gasthuis uit te breiden voor zieke jonge vrouwen werd dit verzoek door keizer Karel V afgewezen. Zijn voorkeur ging uit naar uitbreiding van het Vrouwen- of Elisabethgasthuis aan de Gasthuisstraat.
Het gasthuis aan de Kapelkerk ging nog even door maar werd in 1614 gesloten. Alle bezittingen en zes oude zieke vrouwen gingen over naar het Elisabethgasthuis.

We lopen de Laat op tot aan de Hofstraat en gaan deze in.

De Laat was vroeger een gracht maar deze is in 1872 om hygiënische reden gedempt.
In de 19e eeuw kwamen cholera- en malaria-epidemieën nog regelmatig voor. Berucht zijn die van 1849 en 1866. Men wist niet precies hoe deze ziektes ontstonden maar vermoedde wel dat het met de slechte hygiëne en de stinkende grachten te maken had. De grachten werden immers gebruikt als open riool en doorstroming was er nauwelijks. Vers, gezond drinkwater was een probleem en besmet drinkwater was dan ook de oorzaak van de cholera-uitbraken.
Anno 2021 zijn er weer geluiden om de Laat weer open te graven.

We lopen de Hofstraat uit tot aan de Oudegracht en gaan deze rechtsaf op. We volgen de Oudegracht tot de tweede brug, gaan deze over en lopen vervolgens naar huisnummer 291.