Als we de geschiedenisboekjes over de ziekenzorg in Alkmaar er op naslaan (zoals “650 jaar ziekenzorg in Alkmaar” van G. Vis), dan lezen we dat in 1341 de ziekenzorg in Alkmaar begon. Pastoor Aloud van Overschie startte in 1341 een gasthuis in Alkmaar, naast en achter het gemeentehuis. Dit gasthuis werd bekend onder de naam het ‘Hospitaal van Aloud’. Van daaar uit groet het uit tot een mannen- en vrouwengasthuis, waarover meer in de specifieke pagina’s over deze gasthuizen.
Noordwest Ziekenhuisgroep (afgekort Noordwest) is sinds 2015 een regionale ziekenhuisorganisatie, bestaande uit twee ziekenhuizen (Alkmaar en Den Helder) en vijf buitenpoli’s. Als we de geschiedenis van Noordwest bekijken, gaat deze dus verder dan alleen de stad Alkmaar. We zien dan dat de zieken vóór het jaar 1341 verzorgd werden in of in de nabijheid van de Abdij van Egmond, waarvan de geschiedenis al teruggaat tot de 9e eeuw. (zie www.deabdijvanegmond.nl). Het is daarbij onwaarschijnlijk dat de zieken al in de begin-eeuwen van de Abdij door de broeders verzorgd werden want de paus had dit nadrukkelijk verboden. Broeders moesten bidden en het verzorgen van zieken behoorde niet tot hun ‘core-business’. Wel is bekend dat vanaf het hospitaal van Egmond voor het eerst wordt genoemd in 1239; in dat jaar verleende paus Gregorius IX een privilege aan de instelling. Ook was er in het midden van de 14e eeuw een eerste hospitaal, even ten westen van de abdij, in de huidige Abdijlaan.
In de zomer van 1573, bij de belegering van de Spanjaarden, werden zowel de abdij als het hospitaal verwoest.
De geschiedenis van Noordwest gaat dus verder terug dan 1341 en vindt zijn oorsprong in Egmond. Een concreet jaar kan echter niet gegeven worden.